Ga naar de inhoud
Slide
Slide
Slide
Slide
previous arrow
next arrow

Spelregels Padel

Padel, een boeiende racketsport die elementen van tennis en squash combineert, is de afgelopen jaren snel in populariteit gestegen. Met zijn eenvoudige regels en levendige actie op het veld, is Padel toegankelijk voor zowel beginners als ervaren spelers. Laten we eens dieper ingaan op de kernregels van Padel.

Het Speelveld:

Het Padelveld heeft een rechthoekige vorm en is omgeven door glazen wanden en metalen hekwerk. Het veld is verdeeld in twee gelijke helften door een net. Deze glazen wanden voegen een nieuwe dimensie toe aan het spel, aangezien de bal de wanden kan raken en nog steeds in het spel kan blijven.

Teams en Posities:

Padel wordt voornamelijk gespeeld in dubbelspel, wat betekent dat er twee spelers aan elke zijde van het net staan. De spelers aan hetzelfde team moeten afwisselend slaan, waarbij elke speler de bal slechts één keer raakt voordat deze de overkant bereikt.

De service:

De service wordt onderhands uitgevoerd en moet diagonaal over het net in het servicevak van de tegenstander worden gespeeld. De serveerder moet achter de servicelijn staan en de bal moet eerst stuiteren in het eigen servicevak en daarna in het servicevak van de tegenstander.

Dubbele Stuiter Regel:

Een unieke regel in Padel is dat de bal eerst moet stuiteren op de grond voordat hij tegen de wand wordt gespeeld. Dit betekent dat de bal na de service of na een stuit op de grond moet raken voordat hij de wand raakt. Pas daarna mag de bal een extra stuit tegen de wand maken.

Spelverloop:

Nadat de service is ontvangen, kunnen beide teams de bal laten stuiteren tegen de wanden voordat ze terugschieten naar de tegenstander. De bal moet altijd over het net worden gespeeld en in het juiste servicevak van de tegenstander landen.

Scoren:

De score in Padel werkt op een 15-30-40-game systeem, vergelijkbaar met tennis. Als beide teams 40 punten hebben, wordt dit “deuce” genoemd. Om een game te winnen na deuce, moet een team twee opeenvolgende punten scoren.

Puntentelling en wisselen van kanten:

Na elke game wisselen de teams van kant. Het team dat de vorige game heeft verloren, begint met serveren. Bij gelijke stand wisselen de teams van kant na elk oneven aantal games (bijvoorbeeld na elke 3 of 5 games).

Uit en In:

Een bal wordt als “in” beschouwd als hij landt binnen de lijnen die het veld omringen. Als de bal het veld verlaat via een wand of hekwerk, wordt het punt aan de tegenstander toegekend.
De regels van Padel creëren een spannende mix van snelheid, behendigheid en strategie. Het gebruik van wanden voegt een extra dimensie toe aan het spel, waardoor spectaculaire rally’s en onverwachte wendingen mogelijk zijn. Of je nu een nieuwkomer bent in de sport of een doorgewinterde speler, Padel biedt een leuke en uitdagende ervaring voor iedereen die zich op het veld waagt.